Het is eventjes stil geweest op deze blog. Ondanks het slechte weer toch wat genoten van wat vakantiedagen. De gebeurtenissen op de beurzen zijn dan ook om stil van te worden. Of net niet ?
Zoals eerder op deze blog citeer ik graag Maarten Verheyen, auteur van Smartcapital. Meermaals doen zijn commentaren wenkbrauwen fronsen, maar vaak blijkt hij het bij het rechte eind te hebben. Vandaag publiceer ik een kort interview met hem over de stand van zaken.
Het zijn moeilijke tijden voor beleggers momenteel. Het nieuws wordt grimmiger en grimmiger:
De overheid moet ingrijpen om Fannie Mae en Freddie Mac, die samen instaan voor de helft van de hypotheekmarkt, uit het moeras te trekken.
Voor IndyMac is het zelfs "over en uit". Het faillissement is de derde grootste ooit in de banksector.
Maurice Lippens, voorzitter van Fortis, waarschuwde ons
recent voor een "financiële meltdown" ... en dat is precies wat we nu
zien gebeuren!
Beleggers blijven achter met talrijke vragen en beginnen
stilaan te vrezen voor hun spaarcenten.
De overheid is bereid om Fannie Mae en Freddie Mac financieel bij te springen. Dat is goed nieuws voor de financiële markten, neem ik aan?
Maarten: De overheid heeft eigenlijk geen andere keuze dan deze giganten te redden. Deze bedrijven zijn zo'n beetje het hart van het Amerikaanse financiële systeem en een faillissement zou voor totale chaos zorgen.
De beurzen kunnen dus tijdelijk opnieuw ademhalen, omdat de vrees voor een totale inéénstorting even is weggenomen.
Heeft de crisis nu zijn hoogtepunt bereikt?
Maarten: Dat denk ik niet. Zolang de vastgoedmarkt in
dalende lijn zit en miljoenen mensen hun woning niet meer kunnen afbetalen,
mogen we verdere verliezen verwachten.
En het gaat ook verder dan
vastgoed alleen. Dit is al lang geen "subprime-crisis" meer. De banken krijgen
overal klappen, en dat zal alleen maar erger worden naarmate de recessie harder
toeslaat.
Denk bijvoorbeeld aan de markt van commercieel vastgoed. Met het consumentenvertrouwen op een absoluut dieptepunt, zien we ook stilaan de eerste faillissementen opduiken in de retailsector. Commercieel vastgoed is de volgende markt die op instorten staat. Waarschijnlijk gevolgd door zware verliezen op bedrijfsleningen.
General Motors en zelfs Ford lijken op een faillissement af te stevenen ... opnieuw een totale ramp voor de Amerikaanse economie.
Waar zal dit allemaal eindigen?
Maarten: Het is duidelijk dat de centrale banken en de
overheid er alles aan zullen doen om banken te "redden". We hadden al Bear
Stearns en Northern Rock en nu springt men ook Fannie Mae en Freddie Mac
bij.
De trend is duidelijk. De overheid staat klaar om de grootste
financiële spelers van de ondergang te redden. Kost wat kost.
Wat zijn de gevolgen van deze maatregelen?
Maarten: Inflatie. Misschien wel hyperinflatie. De
tientallen miljarden dollars die de overheid momenteel in de financiële sector
pompt, moet men natuurlijk ergens halen. En je kan je voorstellen dat dit niet
kan via een belastingverhoging. De bevolking zou moord en brand schreeuwen.
Het alternatief is dan om stilletjes dollars bij te drukken, hetgeen
uiteraard resulteert in een stijgende inflatie. De extra dollars die zo in het
systeem worden geduwd, zorgen voor opwaartse druk op de prijzen.
Vooraleer we het goed en wel beseffen, zitten we met een oncontroleerbare inflatie. Zeker als de bevolking straks begrepen heeft dat de inflatie geen tijdelijk fenomeen is, zal de appetijt voor cash geld flink verminderen. Een dergelijke reactie resulteert dan in een snel oplopende inflatie.
Op zo'n moment zal plots iedereen goud en zilver willen hebben. Maar het hoeft niet noodzakelijk zo ver te komen. Het is wel goed om rekening te houden met een dergelijk scenario. Het kan nooit kwaad om voorbereid te zijn.
Wat met de rente?
Maarten: De rente zal stijgen. Hoe dan ook. Ik adviseer beleggers dan ook om langlopende obligaties te verkopen nu het nog kan.
De huidige rentevoeten houden eigenlijk amper rekening met inflatie. Het tarief ligt onder de inflatie. Dat is uiteraard niet houdbaar. Of de inflatie moet terug dalen ... of de rente stijgen. Ik gok op het tweede.
Aandelen dan maar?
Maarten: In een inflatoire omgeving, zoals we die ook in de jaren '70 zagen, gaan de waarderingen voor aandelen steeds flink omlaag. Dat zien we ook de laatste maanden gebeuren op de beurs. Heel wat aandelen noteren tegen vrij lage K/W-verhoudingen, zijn soms te koop voor minder dan de boekwaarde en betalen stevige dividenden uit. En dan heb ik het niet alleen over banken!
Wie selectief is, vindt momenteel heel wat interessante aandelen die te koop zijn tegen zeer aantrekkelijke koersen. Let wel op dat je enkel investeert in bedrijven die hun prijzen makkelijk kunnen aanpassen bij oplopende inflatie en een vrij gezonde balans voorleggen.
Het zijn alvast 2 zaken waar we momenteel bij SMART Capital de nodige aandacht voor hebben.
Maar het is in deze markt belangrijk om voldoende liquiditeiten aan te houden zodat je steeds kan inspelen op bepaalde ontwikkelingen.
Ik verplicht mezelf wel om nu en dan aandelen te kopen van bedrijven die te sterk ondergewaardeerd worden. Wie niet durft instappen wanneer de beurs 40% is gedaald, heeft op de beurs eigenlijk niets te zoeken. Maar wees selectief!
Ik beveel aan om ongeveer 1/3de van de portefeuille te investeren in value-aandelen, 1/3de in goud en zilver en 1/3de cash aan te houden.
Goud en zilver?
Maarten: Inderdaad. Dat mag rustig verdeeld worden over fysiek goud, zilver en interessante mijnaandelen. Vooral de goud- en zilvermijnen zijn nu heel erg aantrekkelijk.
Sommigen zijn met 40% in waarde gedaald terwijl het goud amper 4% onder zijn all-time high noteert.
Lezers van GROEILANDEN
kregen van ons 3 namen waar we voor de komende 12 tot 18 maanden heel wat
potentieel zien. Je mag rustig 10% tot 15% van je portefeuille investeren in
dergelijke bedrijven momenteel. Het is zondermeer een verzekering tegen
oplopende inflatie.
Ik beveel al sinds de zomer aan om goud te kopen. We
zagen recent het goud met zo'n 15% corrigeren, hetgeen beleggers voldoende
instapmogelijkheden bood. We staan nu op $960 en ik zie de kaap van $1,000 voor
het einde van de zomer sneuvelen. Op termijn is een koers van $2,000 makkelijk
haalbaar.
Het is niet uitgesloten dat een portefeuille goed uitgekozen goud- en zilvermijnen dan 4 tot 5 keer meer waard zal zijn. Vandaar dat ik er zo sterk op aandring om 10% tot 15% van de portefeuille in dergelijke namen te beleggen.
Maar ik besef uiteraard dat dergelijke aandelen enkel geschikt zijn voor speculatievere beleggers die om kunnen met de grotere volatiliteit van goudmijnen.
Nog maar even geen aandelen van banken kopen dan?
Maarten: Zeker niet! De wereldwijde banksector is virtueel failliet en wordt momenteel enkel in leven gehouden met extra kapitaal. Ik heb vorig jaar reeds aangegeven dat de totale kredietverliezen waarschijnlijk rond de $1,000 miljard zullen uitkomen. Daarvan zijn er nog maar $400 miljard boven water. Nog $600 miljard te gaan dus.
De vraag is echter of beleggers bereid blijven om in te tekenen op kapitaalverhogingen van financiële instellingen. De $400 miljard aan afschrijvingen die we tot op heden zagen, werden gecompenseerd met kapitaalverhogingen in dezelfde orde van grootte.
Maar als we nog eens $600 miljard moeten afschrijven, is de vraag of die banken in staat zijn om voor eenzelfde bedrag aan vers kapitaal aan te trekken.
Ik zie stilaan de eerste signalen opduiken dat die bereidheid er niet meer is. Freddie Mac probeerde al een tijdje kapitaal op te halen maar lijkt er maar niet in te slagen de deal rond te krijgen. En dichter bij huis, kreeg Fortis amper 1,5 miljard euro bij mekaar bij de recente kapitaaloperatie.
Ik weet niet of beleggers zich al eens hebben afgevraagd wat er gebeurt wanneer banken geen toegang meer hebben tot extra kapitaal? De éne bank na de andere zou failliet gaan!
Laatste reacties