Beste belegger,
zoals verwacht vergroot de financiële crisis serieus de laatste tijd. Vele beleggers zien het niet meer zitten en weten het allemaal niet meer.
Momenteel is het rollercoaster van berichten, meestal negatief. Vorige week is de VS dan met een ultiem reddingsplan gekomen. De Amerikaanse belastingbetalers zullen het geweten hebben. Maar ook onze beleggingen verdienen de nodige aandacht want de gevolgen zijn niet van de poes.
Ik geef u dan ook graag de laatste nieuwsbrief mee van Maarten Verheyen, auteur van Smartcapital. Ik volg deze persoon al jaren en kem ook persoonlijk. Hij geeft altijd zeer nuttige info en met deze crisis ben ik zeker benieuwd naar zijn mening.....
$700 miljard. Dat is het geld dat de VS klaarlegt om deze crisis aan te pakken. Een astronomisch bedrag. Zal het genoeg zijn? Paulson kan de belastingbetaler hierover geen garanties geven. Waarschijnlijk niet dus.
Tel daarbij nog de $200 miljard die men reserveert voor Fannie en Freddie ... de $85 miljard voor AIG ... de $30 miljard voor Bear Stearns en de totale factuur bedraagt al meer dan $1,000 miljard. Als ze daar niet oppassen, hebben ze het straks over serieuze bedragen!
Waar zal de VS deze centen halen? Ze gaan het lenen. Vandaar dat de rente op staatspapier vrijdag met een halve procent inééns steeg. Als de rente nu ook nog gaat stijgen, zal dat ongetwijfeld voor nieuwe problemen zorgen. De meeste leningen werden immers verstrekt met variabele rentevergoedingen en hogere aflossingen zullen nog meer consumenten in de problemen brengen.
Er was in juli al wat commotie in het Congres omdat het schuldplafond verhoogd moest van $9,800 miljard naar $10,600 miljard. De magische grens van TIENDUIZEND MILJARD DOLLAR aan schulden!
Nauwelijks drie maanden later moet het plafond opnieuw hoger. Deze keer van $10,600 miljard naar $11,300 miljard.
Ja, de Amerikaanse belastingbetaler zal de komende jaren de tering naar de nering moeten zetten om de overheidsschulden af te betalen. Als het zover al komt natuurlijk. Want waarom zou je een dergelijke schuldenlast aflossen als je gewoon dollars kan bijdrukken?
De grootste schuldeisers van de VS zitten in Azië (China en Japan). Waarom zou men hen niet terugbetalen met goedkope dollars? De Chinezen zijn er zeker niet meer gerust in. Stilletjes aan beginnen ze te roepen dat het huidige systeem vervangen moeten worden door een nieuw financieel systeem, waarbij de dollar niet meer de reservemunt van de wereld is.
Het is voor de VS namelijk makkelijk om geld te lenen als je zoveel dollars kan printen als je wil. Het is een voorrecht dat enkel is weggelegd voor de VS. De vraag hoe lang de rest van de wereld dit zal blijven tolereren, is actueler dan ooit. Maar zolang het kan, zal de VS het spel blijven spelen. Dollars blijven drukken om deze crisis aan te pakken.
Er is geen betere garantie voor hogere goudprijzen, dan het beleid dat de VS nu voert. Ze kunnen zoveel dollars in omloop brengen als ze willen, de hoeveelheid goud blijft hetzelfde. En er zullen meer dollars nodig zijn om één ounce goud te kopen.
We gingen eergisteren alweer over de $900. Dit is misschien wel de laatste kans die beleggers krijgen om goud te kopen voor minder dan $1000 per ounce. Zeer waarschijnlijk voor de rest van ons leven.
Ik heb het de voorbije maanden herhaaldelijk geschreven. En ik ga het blijven doen: koop goud!
Zowel fysiek als mijnen mag.
Over de mijnen gesproken. Wie de 4 aandelen kocht die besproken werden in het rapport "De Goud Bonanza van 2008-2009!", mag rustig blijven zitten. Er is meer op komst. Veel meer!
Ik weet dat het de voorbije week verschrikkelijk hard ging. Deze 4 namen stegen met 44,5% ... 71,6% ... 59,0% en 69,7% sinds het dieptepunt van 16 september maar laat je alsjeblief niet verleiden om te verkopen aan deze koersen.
Rustig blijven zitten, is de boodschap. Ik verwacht dat deze namen honderden procenten hoger zullen noteren voor het einde van deze bull-market. Sterker nog. Wie nog niet kocht, mag nog steeds instappen!
vriendelijke groeten,
Maarten Verheyen
De dollar blijft iets wat je goed in de gaten moet houden. Ik ben erg nieuwsgierig wat de status van de dollar over een 5 jaar is .... wie durft een voorspelling te doen?
Geplaatst door: JT Hosting | februari 14, 2009 om 02:32 nm