Hoogmoed, hebzucht, onbekwaamheid en gekte van een hele generatie politici in Washington,alsmede van financiële managers en beheerders doorheen de VS hebben bijna een financieel ineenstuiken van de Westerse wereld veroorzaakt. Het herstructureringsproces en de oprichting van nieuwe regulerende openbare instanties voor krediet- en financiële markten zal onvermijdelijk zijn en uiteindelijk
zullen wij getuige zijn van het verlies van Wall Street’s status als financiële supermacht.
Wall Street zal in de nabije toekomst gewoon een plaats innemen als een van de belangrijke financiële centra, een plaats tussen de anderen. Dit zou het de financiële markten in Azië en Europa mogelijk moeten maken om zich stilaan te bevrijden uit de greep van de machtige VS geldstromen en meer en meer onafhankelijk te worden.
De financiële ramp heeft de Federal Reserve en de VS schatkist gedwongen, in een ultieme inspanning, tot een nationalisering van meer dan 700 miljard dollar aan ontredderde hypothecaire schulden over te gaan. Bernanke en Paulson hebben wellicht enkel een Pyrrhusoverwinning geboekt die zal leiden tot een gigantisch tekort, ten belope van vele miljarden, en gedragen zal moeten worden door de belasting-betalers. Het zal gedurende jaren op de VS economie wegen, waar een recessie al in de maak is.
De EU en andere Europese economieën zullen snel volgen, maar wellicht in mindere mate. Tot voor kort hebben overheidsinstanties dit systematisch ontkend, in het bijzonder in die landen waar verkiezingen gepland zijn zoals in Duitsland, waar de rampzalige aanpak van de KFW-IKB crisis ernstige twijfels heeft gezaaid omtrent het professionalisme, de bekwaamheid en de management-capaciteiten van overheid en politici.
De huidige staat van de economische en financiële omgeving maakt het moeilijk om de toekomstige gevolgen voor de kapitaal-markten juist te kunnen inschatten. De inflatie echter, zou snel moeten vervagen tegen 2009, aangezien het niet waarschijnlijk is op dit ogenblik dat de grondstoffen prijzen hun eerdere stijging zullen verder zetten.
De prijs van goud zou een uitzondering kunnen zijn omwille van diverse redenen. Deze situatie zal uiteindelijk de ECB in staat stellen om haar rente te verlagen in de nasleep van een recessie, wat zal leiden tot lage risico beleggingsopbrengsten voor Europese overheidsobligaties. Een gecombineerde strategie van korte en lange looptijden zou wel eens de juiste aanpak kunnen zijn.
Bedrijfsobligaties op middellange termijn van hooggekwalificeerde blue chips met een opbrengst van ongeveer 6% zouden eveneens in overweging genomen moeten worden. In de VS en Japan zullen de rentevoeten laag blijven. De toekomstige bewegingen van verscheidene munten tov de Euro en de Zwitserse frank kunnen alle kanten op en zullen gepaard gaan met een buitengewone prijsvolatiliteit. De recente vlucht naar de VS Dollar en de Yen zou wel eens nog niet ten einde kunnen zijn en heeft ten minste een deel van hun onderwaardering weggenomen.
De aandelen markten zijn nog steeds ‘beren’ markten en daarin zal geen verandering komen. De daling van een verscheidenheid aan index-groepen in de loop van 2007/2008 heeft de investeerders geen veilige havens opgeleverd. Op slechts enkele uitzonderingen na, hebben alle aandelen de daling ingezet, met op kop de financiële waarden.
Heel wat beleggers zouden in de verleiding kunnen komen - door de lage prijsniveaus van heel wat hoog aangeschreven aandelen – om terug in deze aandelenmarkten te stappen. Zelfs al zijn de markt-bodems misschien nog niet bereikt en blijven de winstverwachtingen voor 2009 nog onduidelijk, de lange termijninvesteringswaarden lijken in beweging te komen. Onder deze zijn er heel wat Europese bedrijven die goederen en diensten leveren waaraan effectief behoefte is in de wereld. Innovatieve producten en technologische leiders, financieel gezonde generators van vrije kasstromen met gerespecteerde management-vaardigheden.
Deze kunnen teruggevonden worden onder de industriële bedrijven, consumptie- en kapitaalgoederen, nutsvoorzieningen (water en energie), grondstoffen, de automobiel- en transport-sector, communicatie en zakelijke software, om maar enkele te noemen.
Telkens wanneer een ‘rally’ plaatsvindt doorheen deze lange ‘beren markt’, zal het kaf steeds meer van het koren gescheiden worden. De eerste rally zou plaats kunnen vinden in het vierde kwartaal van 2008 indien het duidelijk wordt dat de aanhoudende verkoopdruk van overzeese instituties op Europese aandelenmarkten opgedroogd is. Soortgelijke patronen zouden zich kunnen ontwikkelen in Noord-Amerikaanse aandelenmarkten, met name in energie-, grondstoffen- en voedingssectoren.
De wereld komt niet tot een einde, zelfs al geeft de malaise in de Amerikaanse en Europese banken- en overheidssector, de indruk dat we er dicht bij zijn.
Bron : Nieuwsbrief Thaler Assurances - www.zakenkantoor.com
Laatste reacties