Interessant bericht van groeilanden.com ....
De meeste grondstoffen zitten weer in de lift en daarbij lijkt olie opnieuw het voortouw te nemen. De prijs ging op enkele dagen tijd van $34 naar $73 per vat. Hier en daar worden de "peak oil"-verhalen weer uit de kast gehaald als verklaring voor de snelle opmars.
En als olie stijgt, zullen we dat ook straks merken aan stijgende prijzen van de landbouwgrondstoffen. Beneden de $40 had niemand een boodschap aan biodiesel, maar aan deze koersen begint het terug interessant te worden. De vraag vanuit die hoek kan opnieuw stijgen.
Ondanks de sterke prestatie van olie, is de koers van natural gas echter amper in beweging te krijgen. In het verleden bleek olie gemiddeld 8 keer duurder. Vandaag zitten we aan 18. Deze ratio was de afgelopen twintig jaar nooit hoger.
Ofwel is olie te duur, ofwel natural gas te goedkoop. Ik mik op het tweede, hetgeen betekent dat de prijs makkelijk kan verdubbelen in de komende jaren!
De industriële vraag naar gas is sinds oktober flink gedaald terwijl de productie uit shales nog steeds op volle toeren draaide. Een aanbodoverschot dat de prijs bijna 75% lager duwde.
Aan de recente prijzen verdient er echter niemand nog geld met te boren naar gas. De productiekost zou een stuk boven de $6 liggen, de helft meer dan de huidige marktprijs.
Het zal dan ook wel niet verwonderen dat de productie tegen een sneltempo wordt teruggeschroefd. Niemand haalt het in zijn hoofd om tegen deze prijzen te boren naar gas. De productie uit shales, verantwoordelijk voor het huidige overaanbod, wordt met 60% tot 70% teruggebracht.
En zo doet de markt weer haar werk. Wanneer de prijzen te laag zijn, haken diverse producenten af ... waardoor de productie daalt ... en de prijzen weer kunnen stijgen. Het klinkt misschien kinderlijk éénvoudig, maar het is precies op deze manier dat de vrije markt zich constant aanpast aan de gewijzigde omstandigheden.
Als daar straks nog een stijgende vraag vanuit de industrie bovenop komt, mogen we ons inderdaad opwarmen aan veel hogere gasprijzen.
Op iets langere termijn zie ik trouwens een mooie toekomst weggelegd voor natural gas. De energiebron is veel milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen zoals olie en steenkool.
Obama werkt aan nieuwe wetgeving waardoor fossiele brandstoffen zwaarder belast zouden worden, en dat speelt natuurlijk helemaal in de kaart van gas. Elektriciteitsproducenten die nu hun centrales stoken op steenkool, zullen eerder voor gas kiezen.
Wie in steenkool belegd zit, maakt dan ook beter de switch naar gas of landbouwgrondstoffen (biodiesel).
Op iets langere termijn lijkt gas zelfs marktaandeel op te bouwen in de transportsector. T. Boone Pickens, een Amerikaanse oliemiljardair met een goede visie op de sector, zet er zwaar op in. De impact van gas in deze markt is vandaag nog verwaarloosbaar maar ééns voldoende kritische massa is opgebouwd, kan het snel gaan.
Vooraleer er van een doorbraak sprake kan zijn, moeten er meer tankstations voor gas beschikbaar zijn. En die zullen er pas komen wanneer er eerst voldoende voertuigen op gas de autowegen berijden. Een "kip of ei"-verhaal dus. Al is het best mogelijk dat de overheid hier een rol in gaat spelen.
We zien echter wel één en ander in beweging komen. AT&T bestelde recent nog 15.000 voertuigen die rijden op gas. Het is misschien niet voldoende als argument om NU in gas te beleggen, maar het geeft wel aan dat er een mooie toekomst is weggelegd voor deze grondstof.
Wie wil profiteren van een stijging van de gasprijzen, heeft twee mogelijkheden. Je kan rechtstreeks beleggen in de grondstof zelf door het aankopen van een tracker die in gas-futures belegt. Op de NYSE noteert United States Natural Gas. (ticker "UNG").
Of je kan aandelen kopen van gasproducenten. De meeste koersen liggen er belabberd bij, hetgeen je de kans geeft relatief goedkoop in te stappen. In de voorbije nummers van GROEILANDEN vind je alvast een aantal interessante bedrijven die in de sector actief zijn.
Laatste reacties